Ett kulturbevarat mölndal

Flödande turistkultur
I Mölndal flödar turistsysselsättningarna. Oavsett årstid eller väder finns det alltid något för den besökande. Ortens kulturliv är otroligt välbevarat sedan flera århundraden tillbaka. Viktigast för staden är vad som utgjort namnets ursprung, nämligen Kvarnbyn. Det talas om att detta är stadens hjärta, vilket inte alls ter sig konstigt. Samma fors har nämligen dånat där ända sedan medeltiden. Idag trängs bostäder och industribyggnader vid dess kanter och nattetid är synen än mer fascinerande då de är upplysta. Under vintertid får det 48 meter långa fallet en extra charm med alla vinterns frusna detaljer.

Bevarade byggnader
Utöver bevaringen av det här produktionsområdet finns också många kulturvärderade byggnader kvar i bruk sedan samma tid. Dessa är i form av slott och herrgårdar och omges av långa vandringsleder. En kändis bland dessa slott är Gunnebo slott. Gunnebo slott är bevarat sedan 1700-talets slut och har sedan dess alltid brukats under antingen kungligt eller kyrkligt styre.
Slottet är traditionsenligt byggt av trä från svenska skogar och uppvisar en italiensk-fransk stil. Att byggnaden är i trä var väldigt ovanligt för sin tid då de flesta andra byggnader av samma slag restes främst i sten. Gunnebo slott nämns ofta inom nyklassicismen som ett tidigt uttryck för den här erans arkitekturkultur. Detta kännetecknas mestadels av den fasta inredningen som slottet består av.

Fartfyllt
För den som önskar mer action i vardagen är Åbytravet att rekommendera. Detta är Sveriges näst största travbana. Under 60 dagar om året pågår aktiviteter för fullt i form av stora lopp och tävlingar såsom Olympiatravet och SM. En mycket stor del av de tv-sända travloppen sänds från just Åbytravets banor. Under resten av året sker mängder av ungdomsverksamhet på banan där en stor del av Mölndals ungdomar deltar.

Att besöka och bo
I Mölndal finns gott om caféer och restauranger. Stadsborna har utnyttjat Götafors väl och placerat turistlockande byggnader såsom hotell, restauranger och museum i dess närhet. Ett exempel är Forscaféet som verkligen gör rättvisa åt sitt namn genom en stor veranda där gästerna kan sitta och se ner på det strömmande vattnet.

För att välkomna turisterna än mer och ge dem goda möjligheter att se dessa områden, har Mölndals kommun även satsat på välplacerade hotell. I Kvarnbyn finns Scandic Hotel nära till hands, precis som Åbytravet. För den som vill blanda gammalt och nytt är färden till närliggande Göteborg mycket kort. Idag har området kommit att utvecklas så pass mycket att Mölndal inte längre klassas som en egen stad, utan bokförs som en del av Göteborgs tätort.